Select Page

Theo Papa Konyhája – Majdnem Theo Papa hamburger

Theo Papa Konyhája – Majdnem Theo Papa hamburger

Adott volt egy csodálatos vasárnap délután, amikor eszembe ötlött, hogy a holnapi hamburger hétfőhöz bizony semmilyen alapanyagom nincsen. Hála a vásárnapi zárva tartásnak szűkösebb a kínálat, mint a hét többi napján. Vannak pár legény a gáton szerencsére, így azért van némi kínálat a hét utolsó napján is hamburger fronton.

Igazi ősbútornak számít a piacon a Theo Papa Konyhája, akik már jó ideje szolgálják az éhes nagyérdeműt. Bőséges étlap és legjobb benne, hogy bizony fényképekkel vannak illusztrálva az egyes fogások. Júniusi újdonságok között bukkantam rá a burgerre. Nem mondanám, hogy villámgyorsan reagálnának a piaci változásokra, kellett 2 év nagyjából, hogy válaszoljanak a burger-lázra.

Theo Papa hamburgere – buci zsemlében minőségi marhahúspogácsa, lila hagyma, kígyóuborka, paradicsomkarika, jégsaláta, cheddar sajt, ketchup, mustár

Retro érzés, ahogy olvasom a hozzáválók listáját. Esetleg egy kis csalamádé és máris a Balatonra teleportálna. Rendelés megvolt, majd a kritikus 5 percen belül elkezdett csörögni a telefonom. Elsőre bíztam benne, hogy egy telemarketinges átok, hiába a vasárnap. De, nem. Az étterem hívott, hogy szánják-bánják, de elfogyott a burger és ma már nem tudnak szállítani belőle. Elkeseredés megvan, de felajánlották, hogy szívesen hoznak mást, főleg mivel visszautalni az előre fizetett rendelést még nagyobb galiba.

Mexikói tortillatekercs – tortilla, mexikói fűszerezésű darált marhahússal, babpürével, kaliforniai paprikával, cheddar sajttal, jégsalátával töltve, külön salsa szósszal, tejföllel tálalva  

Elsőre ezt ajánlotta a diszpécser, aminél hirtelen én sem találtam jobbat, szóval emiatt bukott a hétfői burger. Egy százassal többe fájna, de egyből közölték, hogy attól most eltekintenek természetesen, gáláns. Beletörődtem, de azért meztelen burgerekről nézegettem fotókat, míg be nem futott a futár.

Esztétikai megjelenés: A csomagolás a megszokottól némileg eltér, nem felnyitós, hanem leemelős a teteje, azaz akár tányérnak is használhatjuk a kevésbé mély részét. Mellékelve van a kétfajta szósz is, ami a leírásban szerepel. Mennyiségük alapján három napig ezt fogom tunkolni mindennel. Maga a tortillatekercs kísértetiesen hasonlít a burritóra, annyi, hogy nincsen olyan feszesen összetekerve, de ez lehet csak a betanuló mexikói gyakornok miatt van így. Kifejezetten az, az étel, amit ha nem vágunk félbe, akkor unalmas, mint egy keddi Barátok Közt rész. Vastagon van töltve marhahússal és sajttal, ez a kettő elem alkotja a töltelék legalább 80%-át. Két vége felé közeledve előbukkannak a zöldségek is, de durván tényleg meg van rakva hússal az egész.

Pont: 7/10

Ízvilág: A szószok közül, a salsa hihetetlenül híg, viszont a tejföl bír kellően sűrű lenni. Előbbi egészen fűszeres, de csípőssége szinte a nullával egyenlő. A tejföl semmi kiegészítőt nem kapott, tisztán maradt önmaga. A tortilla a fóliás és alufóliás kínzásnak köszönhetően is, de a húsból szivárgó szaftól is puhára, kissé már veszélyesen átázottá változott. Kézzel fogyasztani nem kis kihívás, én maradok a kés-villa kombónál, flanc. A hús fűszerezése nem mexikói, az biztos. Leginkább semmilyen, tisztán marhahús és jó napot. A kukorica végigkíséri kulináris kalandozásunkat lágy, kellemes édeskés ízével. Sajt, enyhén fanyar, ahogy egy cheddartól el lehet várni, korrekt. A zöldségek közül egyik sem okozott csalódást, hozzák a már-már kötelezően elvárt szintet, azaz friss és jó. Összességében nem mondom, hogy mikor behunyom a szemem falatozás közben a Balaton (a kezdeti burger tervek miatt) helyett Tijuana partjainál érzeném magam, de lehet csak azért, mert még nem jártam ott.

Pont: 6/10


Mennyiség: Maga a tekercs nem egy benga vadállat, viszont az arányok tényleg igazi ragadozóknak kedveznek. Masszívan tele van hússal, nem csak a közepében rejtőzik egy kevéske, ez itt bizony faltól-falig viszi. Zöldségek most leginkább statiszta szerepben vannak jelen, de bevallom, nem sírtam miattuk. A szószok szerintem 3 adagra is elegendőek lennének, mindkettőből még a fele is sok lenne. Összességében nem mondom, hogy szét fogok robbanni, de pár órán át biztosan nem fogok agyalni azon, hogy mégis mivel kellene kényeztetem magam.

Pont: 8/10

Kiszállítási idő: Beismerem, annyira most nem ástam bele magam a témába, hogy honnan és milyen távolságról jöhet a kaja, gyanítom nem egy konyha üzemel a városban, ilyen lefedettség mellett. Tapasztalataim alapján sokszor láttam ennél az étteremnél a Netpincérnél a “késés várható!” kiegészítést, így még a 60-90 perces tájékoztatás is kételkedve fogadtam. A pontos köridő 64 perc, viszont azzal megfűszerezve, hogy a futár megkért, hogy csattogjak már le, legyek olyan kedves, mert tilosban tudott csak megállni. Gyanítom ezen a nemes napon sikerült találkoznom a város egyetlen KRESZ tisztelő futárjával.

Pont: 6/10

Ár/érték: Nos a burger 1290 forint lett volna, ha lett volna. Egy százassal többet kóstál a mexikói tekercs, a kiszállítási díj pedig kerek 180 forintot jelent. Úgy éreztem helyesnek, hogy egy 100-ast adok a futárnak és akkor kvittek vagyunk tényleg, főleg úgy, hogy még le is mentem a kajámért. A burgeres vonalat nem adom fel, egyszer majd nyáron még rárepülök, de csakis telefonon rendelve, hogy biztosan sikerüljön tervem. Ami a mexikói vonalat illeti, van még mire gyúrni, főleg fűszerezés fronton, sokkal bátrabban lehetne ebbe adagolni, elvileg ezen nemzet konyhája nem veti meg. Sikerült kicsit a borongós, szürke vasárnapomat kicsit megszínesíteniük, amiért köszi is, meg nem is.

Pont: 6/10