Select Page

Tócsni Kifőzde – Rántotta

Tócsni Kifőzde – Rántotta

A tócsni nem tartozik a nehezen elkészíthető ételek közé. Nyers reszelt krumplit és lisztet kell csupán kevernünk, majd ezt zsírban vagy olajban kisütnünk. A pontos eredete nem ismert, szinte minden országban előfordult és és egyszerűségéből fakadóan, főleg a szegények étele volt. Annyi fajtája van, mint égen a csillag- Sokan fűszerezve vagy pont hagymával készítik, de sok helyen találkozhatunk tejföllel és sajttal bolondított verziókkal is, mintha egy lángosról lenne szó.

Egy héttel ezelőtt egyik hűvös reggelen fogtam magam és gondoltam, hogy meglepem magam reggelire egy tócsnival, hisz a kifőzde már 7-kor kinyitja kapuit. Ez így olyan lett volna, mint egy bársonyos álom, de a tervemet keresztül húzták azzal, hogy 7:33-kor sem volt még nyitva a hely. Ekkor pufogva arrébb álltam, de éreztem, hogy ezt nem hagyhatom ennyiben. Egyetlen héttel vagyunk csak előrébb az évben és újra ráéreztem a tócsni hullámhosszára és ismét támadásba lendültem.

Még csak közeledtem a célponthoz, de már mosolyra görbült a szám, mivel láttam, hogy az ajtó már nyitva van. Pár lépcsőt lefele teljesítve beértem a nagynak nem mondható kifőzdébe, ahol a konyhából egy középkorú hölgy robbant elő. Hatalmas elánnal vázoltam terveim, miszerint én reggelire tócsnit akarok enni. A válasz meglepett. Finoman szólva pofán röhögött, hogy “ááá tóóóóócsni? na az nincs”… oké jó, pár másodperc nyeldesés és öncsillapítás után bátorkodtam megkérdezni, hogy akkor mit lehet reggelizni, amire egy korrekt egyenes válasz jött: “hát rántottát tudok végülis csinálni”. Rendesen felkeltem ettől a traumától, fogalmam sincsen lassan, hogy egy Tócsnira keresztelt helyen mikor lehet kapni magát az ételt is, mondjuk dél és egy óra között?…

Esztétikai megjelenés: A lehetőségeket kimaxoltam. A 3 tojásos rántottámhoz kértem minden extrát, ami történetesen hagymát, kolbászt és bacont jelenti. A rántotta lepényes kiadásban került elém, ami szépen csillog, ami annyit tesz, hogy láthatóan kicsit úszik rajta a zsiradék. A kolbászt nem sikerült egyenletesen elosztani. A hagymánál ugyanez a mutatvány egy fokkal jobban sikerült, de ezután hirtelen zuhanás mert az alap fűszerezés leginkább csak a rántotta origójára jutott. A bacon pár foltban látszik, húsban egyértelműen a kolbász a domináns, de kicsit láthatóan mócsingos, szóval nem prémium kategória. Egy szelet kenyérrel toldottam meg a reggelim, ezen semmi extra nincsen. Összességében nem életem legszebben tálalt rántottája, pedig jó pár kifőzdében megfordultam, ahol pöpecebben adták elő.

Pont: 6/10

Ízvilág: A tojás egészen rendben van és egészen jól átsült, nem maradt folyékony folt a lepényben. A kolbász sajnos igazi kifőzde élményt hoz, azaz a minőséggel szemben leginkább az ár volt a mérvadó. Jó pár karikában találkoztam olyan csomókkal, amiket inkább elraktam emlékbe egy szalvétába csavarva. A hagyma karakteres, szóval ha éppen megbeszélésre igyekszünk, akkor inkább húzzuk ki a feltét listánkról. A bacon rendes minőségű, ez emeli az egész fényét, ízre picit sós. A fűszerezés 90% borsot jelent és 10% paprikát. A kenyér egyetlen opcióval fehér kenyeret jelent, szénhidrát figyelőknek ez nem túl jó hír valószínű. Némi sóval ha meghintjük az egészet, akkor javítunk az összképen.

Pont: 7/10


Mennyiség: Igazából ezt magunk szabályozzuk, szerintem ha 10 tojásból kértem volna akkor is elkészítik, maximum ebéd lett volna az egészből végül. A három tojásos verzió pontosan elég ahhoz, hogy 7-8 közötti indulással délig ellegyünk korgó has nélkül. A szelet kenyér valójában fél szeletet jelent halandóra fordítva, szóval jobb ha egyből kettőt kérünk. Kolbászból 9-10 karika jutott, hagymából fogalmam sincsen mennyi lett felszeletelve, de bőven elég bele. A leggyengébb láncszem a bacon, ebből talán 3 csipet ha jutott. Fűszerezés koncentrált, ha ezt a mennyiséget elosztjuk akkor egészen jók vagyunk.

Pont: 8/10

Ár/érték: Nehéz. Egyrészt dupla tüske szúrja lelkem, elsőre totál fölöslegesen jöttem, másodjára meg egy bődületes kapufát rúgtam, mert én naiv nem gondoltam rá, hogy reggel a tócsni bizony hiánycikk. A rántotta egy közepes kategória, de ezt kifőzde viszonylatban értem. Fogalmam sincsen, hogy mikor támadjak, ha egyáltalán érdemes harmadjára is próbálkoznom a hőn áhított tócsnira vadászva. A rántotta amúgy három tojásból ezekkel a feltétekkel 480 forintot jelent, amihez pontosan 20 forint extra költséget jelent a (fél)szelet kenyér. Valószínűleg délben azért nagyobb hajtás van (szomszédban a BME), mint nyitás után 40 perccel, de akkor is a tócsnit nem egy több órás mutatvány elkészíteni.

Pont: 6/10

(ha szeretnél te is szerencsét próbálni egy tócsnis kalanddal akkor KLIKK IDE és megmutatjuk merre van a kifőzde!)