Select Page

Töltő – Aszalt paradicsomos marha kolbász

Töltő – Aszalt paradicsomos marha kolbász

Egy ősi magyar mondás szerint igazán jó kolbászt a hentesnél kell keresni, de ezt azért páran próbálják megcáfolni. A Bite csapata próbált egyet és az Astoria sarkán nyitott egy pazar kolbászozót, ahol a kínálat szinte felfoghatatlanul bőséges volt, ennek ellenére az egész mára átváltozott egy igénytelen kocsmává és az egész kolbászosdiból nincsen semmi.

Hihetetlen nagy lendülettel és arcbatolással kezdte meg karrierét a Faszaládé, melynek szerintem elterjedésének kulcsát inkább a nevében kellene keresni, mint iszonyatosan extra elképzeléseikben a kolbászok terén. Talán kissé alábbhagyott a nagy lendület náluk, de azért vannak hasonló elképzelések a városban. Ott a Kolbice is, ami kissé vegyíti a különböző street food elemeket és a kolbászt, egészen érdekes elképzeléseik vannak.

Töltő. Szintén egy találó névválasztás, melynek logója is pazarul mutatja, hogy miről is van szó. A Wesselényi utca egyik etetője immár jó pár hónapja és ők is kifejezetten a kolbászokra gyúrtak rá. Belépve találunk vagy 5 teljes darab ülőhelyet, ha ezek foglaltak, akkor bizony állva mint a lovak vagy elvisszük szépen magunkkal. Letisztult dizájn és egészen korrekt megvilágítás az asztal felett. Étlapjuk nincsen túlragozva a kolbászok terén, mivel mindössze 4 különböző lehetőség közül kell megtalálnunk a tökéletest.

Aszalt paradicsomos marha kolbász – zöldfűszeres buci, pesto, mascarpone és rukkola

Leírás alapján nem éppen egy sablon kolbász, amit minden hentesnél megkapunk. Alapvetően nem sertésből készül, ami már önmagában extraként hat, sokak számára egyetlen kolbászalapanyag létezik, az pedig a sertés. Emellett kétfajta sertés és egy csirkés verzió van, utóbbi még érdekesebb, de maradok az első gondolatnál.

Esztétikai megjelenés: Keményebb papírtepsit kapott a kolbász és a buci párosa maga alá. A kompozíció kicsit sem idézi a klasszikus hentes látványt, ez már azon többszörösen túllépett, ez már kolbász sci-fi szint szinte. A buci masszívan tartja a kolbászt és a többi hozzávalót. A pesto szorosan öleli a marhahúst, míg a rukkola kissé bújócskázik körülöttük. A piros nyomok értelemszerűen a paradicsomot jelentik, míg a fehér árnyalatban pompázó részek pedig a mascarpone jelenlétét igazolják. A kolbász színe alapján jól átsült, persze az igazat akkor mutatná, ha félbevágnánk, de mivel nem láttam a környéken kést, erről most kivételesen letettem.

Pont: 9/10

Ízvilág: A látszat nem csal, azért nem árt vele óvatosan bánni, főleg ha zöld színnel nem teljesen harmonizáló szettben érkeztünk a Töltőbe. Az első falatnál félve még csak a buciig jutottam, ami valóban enyhén fűszeres, ahogy írták az étlapon. A pesto már sokkal nagyobb lendülettel érkezik, egészen bejárja szánkat, minden egyes falatnál amihez köze van. A névadó paradicsom például ennél sokkal lágyabb, szolidabb kivitelben van jelen, szinte megbújik a zöld mögött. A sajt is beáll a sorba és csak pár pillanatig mutatja magát, viszont akkor meglepően krémes, lágy ízzel dolgozik szánkban. A kolbász jó. Roppan, karakteresen fűszeres és finom. A rukkola hozza a saját intenzív ízvilágát, ami még hátrább tolja a paradicsomot és a sajtot. Nem átlagos ízvilág egy kolbász körül az biztos, kicsit itt is kell szokni a dolgot.

Pont: 8/10


Mennyiség: Bevallom, nagyon nem ástam fel az összes lehetőséget, amiből lett volna esélyem, hogy megtudjam, milyen súllyal dolgozik a buci között elterülő marha kolbász. Arányait nézve szinte tökéletes, de nekem a pesto picit már soknak hatott benne, durván elrántotta magával az ízeket, szinte mindenben azt lehetett csak érezni. Értelmetlen lenne azt gondolni, hogy egy ilyennel aztán simán jól lakunk, inkább egy könnyed étkezés, ami mellé még mást is le tudunk borítani.

Pont: 7/10

Ár/érték: Érdekes. Itt a mustár Vs. kenyér dolgot el kell felejteni, itt nem agyonpaprikázott zsírkolbászt kapunk. Nem trükköznek a kolbásszal, tiszta hús, amihez saját fűszerezést vetnek be, ez dicséretes is. Viszont még tényleg szoknom kell az ilyen ízvilágot, pedig már a marhával is bátornak hittem magam az elején. Az elnevezést módosítanám, a paradicsomot hátrább, míg a pestot előrébb hoznám mivel sokkal hangsúlyosabb íze van a kompozícióban. Sokaknak biztosan kissé “diszkósan” hat az egész, de minden változik és úgy látszik a kolbászos dolgok is. Zusammen az egész pontosan 1300 forintot jelent, ami még egészen tűrhető, főleg ha felidézzük, hogy egy karácsonyi vásárban mennyiért kapunk mondjuk 10 dkg sült kolbászt.

Pont: 7/10

(esetleg, ha nem ismernéd ki magad teljesen a Wesselényi féle street food erdőben, akkor KLIKK IDE és megmutatjuk térképen a pontos címet!)