Select Page

Török Basa Gyorsétterem – Gyros pitában

Török Basa Gyorsétterem – Gyros pitában

A gyrosok mostanában kihaló félben vannak, legalább is nálunk. Ez gyanúsan azért van, mert minden sarkon van egy gyrosos és az ízük is nagyjából ugyanolyan. Persze mi is eszünk gyrost, legtöbbször azért inkább tálat, ahogyan a tegnapi kis iromány is bizonyítja. Ahogy olvastam gasztrobetyar sorait, úgy döntöttem, hogy ma én is rámegyek egy gyrosra, de nem tálra, hanem szendvicsre és ha megérdemli, egy teljes értékű postot fogok belőle alkotni. Sok tervezést nem vittem bele, a Sugár Üzletközpontba tértem be, ahol a legfelső emeleten található ételudvarban céloztam meg a gyros árust. A hely neve Török Basa Gyorsétterem, és némi kutakodás után, azt is kiderítettem, hogy nem csak ez az egy gyorsétterem hallgat erre a névre. Az egyszerűség és a szendvics kiadású gyrost választottam, amit nagyjából egy perc alatt a kezembe is nyomtak.

Esztétika,megjelenés: A török gyrososoknál ezzel a kivitellel találkozhatunk. Alul alufólia, ami a gondosan összehajtogatott tésztát fedi. A kilógó rész, az sokkal izgalmasabb. Az összecsavarintott tésztátba elrejtett finomságokat itt csodálhatjuk meg, mielőtt nekiesnénk az elemózsiának. A hús hófehér, amiből, már ki is derül, hogy csirkés kiadást választottam, bár ottjártamkor nem is volt más lehetőség. A további lényeges összetevők a zöldségek. Jó vendégként, mindent kértem bele, így ahogy az látható is, nem spórolták ki a vöröshagymát. A hagymán kívül paradicsom, uborka, lila káposzta és jégsaláta került még a hús mellé. A zöldségek láthatóan frissek és az előkészítés során ügyeltek, hogy nagyjából egységes méretűre aprítsák fel őket. Mindennek a tetején, az öntet, ami egy nagyjából majonéz állagú szósz, és persze némi csípős, de csak mértékkel, hogy más ízt is érezzek.

Pont:8/10

Ízvilág: Az első pár harapás, még csak a tésztáé. Itt még semmi extra, ezek a lapok, mindig ugyanolyan ízűek. Kicsit beljebb érve megérkeztem a húshoz. A hús friss, egymást váltják a ropogós és az omlós falatok, mind a fűszerezést, mind a sütési időt nagyon eltalálták. Kicsit tovább falatozva, bekapcsolódnak a zöldségek, és a szósz is. A zöldségekről, nincs mit beszélni, talán csak annyit, hogy pont jó az arányuk, így egyik sem nyomja el a többi ízét. Az öntetek közül a csípős, kis mennyiségben igazán feldobja az ízeket, a nem csípős viszont csak krémesebbé varázsolja az egész gyrost. Be kell, hogy valljam, hogy nyár óta nem igazán ettem gyrost, de ez a török változat, ebben a minőségben sokkal jobban bejön, mint az “igazi görög gyros”.

Pont:8/10

Mennyiség: Természetesen nem ebédidőben lófráltam a Sugár üzletközpontban, hanem inkább vacsora időben. Ez azért annyira nem mindegy, mert a szervezetem, már tudta, hogy nem lesz a napomban már olyan esemény,ami miatt további energiákat kéne raktározni. Megettem a gyrost, és egy kettős érzés alakult ki bennem. Egyrészről, éreztem, hogy elég volt és nem, kellene többet ennem, de ott motoszkált bennem, hogy az íze miatt még egyet azért megennék. Végül az elmém legyőzte az ösztöneimet, és beértem eggyel. Ha éhesen érkeztek, nyugodtan kérjetek kettőt, tuti nem fogjátok megállni, hogy be ne tömjétek a másodikat is. Amúgy egy könnyed vacsinak ideális.

Pont:7/10

Ár/érték: Mostanában, akárhogy is próbálkozom, nem igazán sikerül ezer forint alatt jót enni. Egy két menüs helyen néha elkapom, de az átlagos 1500 forint/kaja azért annyira nem gazdaságos megoldás. Jönnek az ünnepek, kell némi tartalék, az ajándékok mellet, még a magyar átlagot is kell valamiből hozni (1000 forintból 100 forintot alkoholra költünk). A spórolás, meg persze a jó gyros oltárán áldozva, most viszont megtaláltam magamnak ezt a Török Basát, ahol 650 forintocskából tömhetem a burámat, egy ilyen, én ízlésem szerint elkészített gyrossal. Elárulom, hogy az Árkádban, 140 forinttal többet kell érte csengetni, és a minőség nem ugyanaz. Ajánlom mindenkinek és azt hiszem, hogy szombat este megeszek még egyet.

Pont:9/10