Select Page

Trattoria Via Pilvax – Borjúhússal töltött ravioli, vajas zsályás mártással

Trattoria Via Pilvax – Borjúhússal töltött ravioli, vajas zsályás mártással

Már a célegyenesben vagyunk, én már nem is igazán tudok másra gondolni, mint az ünnepi menüre. Kicsit ezen a téren régimódi vagyok, de szerencsére nálunk nincs karácsony töltött káposzta és halászlé nélkül. A december a munkásosztálynak az év vége várásán túl, mindenféle céges karácsonyi rendezvényekről és évzáró vacsorákról szól.

Nálunk sem volt ez máshogy, az össznépi mulatozás után, szűkebb körben is leültünk, hogy jó hangulatban záruljon az év. Az ilyen események, azért nem kerülhetnek megrendezésre egy mekiben így egy színvonalasabb helyet választottunk, ahol az olaszos vonalat meglovagolva tészta ételt választottam. Az étterem a Trattoria Via Pilvax, ami a belvárosban nem meglepő módon, a Pilvax téren található, és az étlapon az olasz ételeken kívül, számos magyaros fogást is találhattok.

Trattoria Via Pilvax – Borjúhússal töltött ravioli, vajas zsályás mártással

Esztétika,megjelenés: Az étterembe belépve letisztult formák, kellemes hangulat köszönti az embert. Az étlap, kicsit Petőfi idejét idézi, szerencsére, nem a fogásokban, inkább csak megjelenésben. A rendelés, nem volt egyszerű, több mint 10 féle tésztaétel mellett, az ember könnyedén elcsábulhat, akár egy vékony tésztás olasz pizzára is. A választás után nemsokkal megérkezett egy sajt alakú tál, ami nem meglepő módon a parmezánt rejtette. A tésztám, nagy fehér, kerek tálon került elém. A tányér közepén 5 darab ravioli kapott helyet, ami alatt, a vajas zsályás mártás törte meg a tányér fehér színét. A mártás sötétzöld pöttyeit a zsályának köszönheti. Miután elém került a tányér, nem sokat haboztam, ízlésesen megszórtam parmezánnal, és egy raviolit ketté is vágtam, hogy a borjúhús is a szemünk elé kerüljön. Ahogy a képet most elnézem, a parmezánnal megszórt felezett ravioli, egyszerűen kívánja, hogy az ember másodperceken belül elkezdje rágcsálni.

Pont: 7/10

Ízvilág: A ravioli tészta, nem egy vaj puha valami, aki már evett ilyet, persze nem a félkész kifőzős változatot, az tudja, hogy milyen állagra számítson. Az állag rendben, a tészta íze, nem mérvadó, hagyja a húst és a mártást érvényesülni. A rendeléskor kicsit haboztam, féltem, hogy túl zsályás lesz az íz, de szerencsére a vaj és a zsálya aránya hibátlan, és remekül passzol a borjúhús ízéhez. A parmezán, remekül egészíti ki az ízeket, azt tudom mondani, hogy pontosan olyan ez a fogás, mint amilyenre számítottam, mikor megrendeltem.

Pont: 8/10

Mennyiség: Az a helyzet, hogy a képeken látható tészta, tökéletesen illik egy három fogásos ebédbe vagy vacsorába. Ha nem vagytok nagy étvággyal megáldva, akkor egy jó limonádéval vagy egy pohár finom borral kísérve és utána zavarva egy desszertet akár még elég is lehet. Amúgy, biztos forrásból tudom, hogy egy átlagos étvágyú hölgynek, mondjuk az étlapon található tésztaételek közül egy lasagne elégnek bizonyulhat vacsorára. Én belefutottam abba a hibába, hogy elé nem kértem semmit, az édes desszertek közül pedig kivételesen egyiket sem kívántam. Megoldást azért találtam, két vodkával turbózott házi limonádé és a tészta, már elégnek bizonyult, és pár óráig nem is jutott eszembe, hogy egyek valamit.

Pont: 5/10

Ár/érték: Amikor beléptem a helyre, azt hittem, hogy az étlapon, 4000 forintnál olcsóbb fogást nem fogok találni. A lapozgatáskor, azért jött a pozitív meglepetés a képeken látható tészta például 2250 forintért kerülhet elétek. Ez annyit jelent, hogy ügyesen választva, 6-8 ezer forintból simán kijöhet a három fogásos vacsi, amiért van olyan hely, ahol egy fél szelet bélszínt sem kapnánk. Az árhoz képest a színvonal magas, így ha a karácsonyi menük előtt, kalandoznátok még kicsit az olasz konyha remekei között, akkor irány a Pilvax köz.

Pont: 7/10