Select Page

Trattoria Za-Za – Pappardelle Decadente

Trattoria Za-Za – Pappardelle Decadente

Szépen lassan újraéled a város, vége a szünetnek, mindenki visszatalál a bányába és vadul termeli a GDP-t. Nagy hajszolásban viszont enni is kell, a lencse őrület már úgyis lecsengett, szóval nyugodt szívvel álltam neki túrni a netet egy új étterem után.

Trattoria Za-Za, ami kétségtelenül hangzatosan hat, de felét sikerült csak megfejteni, hogy mégis mit jelent. Étlapjuk egészen színes, levesektől kezdve a pizzákon át, a tésztákig szinte mindent megtalálunk, amit egy olaszos étteremnél illik. Pasta, ilyen étteremnél kifejezetten érdekes elemeket találunk ebben a szekcióban, nem kifejezetten a magyaros tésztákra kell gondolni.

Pappardelle Decadente – bélszíncsík, bacon, chili, vörösbor, petrezselyem és paradicsomszósz

A tészta elnevezése a pappare szóból származik, melynek jelentése örömmel enni. A tésztafajta önmagában egy 12-13 mm szélességű tésztát jelent, amit tojás, liszt, só és némi olaj felhasználásával készítenek. Előszeretettel tálalják kis fészekszerű megoldásban, de mivel házhoz lett rendelve, erről most valószínűleg lemaradok.

Emellett persze még számtalan lehetőség van, de a chili és a bacon jelenléte, na meg a 100%-os elégedettség ehhez a döntéshez segített hozzá. Extra lehetőségek vagy feltétek nem állnak rendelkezésre, így jön, ahogy azt a konyhában megálmodták.

Esztétikai megjelenés: Szokásos menza doboz megjött, viszont rávésták tollal a fogás nevét, amihez csatoltak egy kissé nyelvét kiöltő fejet is. Apró pimaszságnak tűnik, de legalább eltér kicsit az általános megoldásoktól. Fóliaköntösétől megszabadítva jutunk magához az ételhez el, ami tálalás szempontjából valóban nem a legszebb olasz étel, amivel valaha találkoztam. Alaposan felrázódott, fészekszerű alakzatról nem beszélhetünk, bár ha elképzeljük, hogy áthajtott rajta egy tank, akkor még össze is állhat a történet. A tészta valóban széles és tojásosságáról árulkodik sárgásabb színe. Gazdagon fűszerezett, de ami még látszik, hogy kevéske sajt is jutott bele, ami a leírásból kimaradt. A hús rendesen fel van kockázva, nagyobb darabokkal nem találkozunk. Abban az esetben, ha nagyon zavar a kinézete, kicsit rendezhetjük, de enélkül is meg lehet enni azért.

Pont: 6/10

Ízvilág: A tészta nagyon ott van! Ízre és állagra is tökéletes, ez bizony hátán tudja vinni akár az egész fogást. A fűszeresség egészen intenzív, de ami még jobb benne, hogy a chili nem csak divatból van benne, hanem rendesen oda-oda pirít szánkban egyes falatoknál. A paradicsomszósz nem eszeveszett vad benne, érezhető, sőt kicsivel karakteresebb is lehetne. A húsokat nem igazán érheti panasz, a bacon kellemesen sós, míg a bélszín egy picivel a masszívabb, rágósabb húsállagot adja. Utóbbi enyhén szaftos, tésztához tökéletesen elegendő. A petrezselyem nem tolakodik, ebben a fogásban inkább háttértáncos szerepet tölt be a többi hozzávaló mögött. A sajt fajtáját ízre én nem tudtam kitalálni, állagra tipikusan nyúlós, ízre nem ad sokat az összképbe.

Pont: 9/10


Mennyiség: A doboz alsó fele nagyjából színültig van a tésztával töltve. Nem mondom, hogy féltem tőle, hogy a töltelék súlyától a hungarocell doboz összeroskad, de nem is kezdtem el jajveszékelve pánikolni, hogy biztosan éhes maradok ezután. Arányokkal nincsen baj, bőven van benne például hús, mindössze annyit csaltam, hogy alaposan megkevertem, mert nagyon egyetlen csomóban koncentrálódott alaphelyzetben. A chili dózis kifejezetten tetszetős, nem ez a főkolompos a bandában, de jelen van. A tészta bőséges, egyértelműen ez adja főként a telített érzetet miután elfogyasztjuk. Átlagos ember révén nekem elegendő volt adagra.

Pont: 8/10

Kiszállítási idő: Utólag néztem meg, hogy honnan hozták, ami most szóljon mentségemre. A köztes távolság mindössze 300 méter, magyarán ha éppen olyan a szélirány akár a levegőből is kiszimatolhatnám, hogy mikor készül az én rendelésem éppen. Átlagosan 37 perc alatt szállítanak, de ilyen közelségből ezek az adatok erősen hiteltelenek. A végeredmény 23 perc, ami tényleg nagyon király, de a futár mondta is, hogy csupán átsétált, amit elsőre tényleg nem értettem. Kis fricskát meg is érdemlem, magamnak is le tudnék keverni egy stricimaflást érte, hogy ennyit nem voltam képes gyalogolni.

Pont: 10/10

Ár/érték: Valóban drágább, mint egy mákos tészta. 1990 forintos árával talán elsőre kicsit fájónak tűnhet, viszont ízre engem totálisan meggyőzött. Némileg visszatért a hitem a visszajelzések alapján adott 100%-oknak, persze továbbra is azért marad pár lépés távolság. Étlapjukon jó pár érdekesség maradt, amivel kacérkodom, amire talán még idén sor is kerül elvégre eléggé az év elején járunk csak. Viszont akkor kizárólag helyben fogok próbálkozni, hogy kiderüljön a találás mennyire más és mennyivel látványosabb, mint házhoz szállítva. Tészta imádóknak egyszeri kipróbálásra nyugodtan ajánlom, nagyot bukni szerintem nem lehet vele.

Pont: 7/10