Select Page

Vadzsiráf Lángosmágus – Betyár lángos

Vadzsiráf Lángosmágus – Betyár lángos

A lángos igazi hungarikum. Egyesek szerint a török hódoltság alatt került az országba, de a másik vélemény szerint az egész visszavezethető az ókori Rómáig. Egy biztos, mégpedig, hogy kis hazánkban nyáron a legtöbb strandon és büfében megtalálható. A főváros betonrengetegében viszont közel sem olyan könnyű lángoshoz jutni, persze az otthoni elkészítést leszámítva. Anno egy vadabb éjszaka után sikerült felfedezni az Arany János metrómegállónál lévő Retro Büfét ahol bizony bitang jó lángost gyártanak.

A sors úgy hozta, hogy nem sokkal feljebb a Nyugati irányában nyitott tavasszal egy új lángosos, ami a Vadzsiráf Lángosmágus nevet kapta. Fogalmam sincsen hogyan jött össze a lángos és a zsiráf, de egy biztos, hogy fülbemászó nevet sikerült kitalálniuk. Egy átlagos utcafrontos üzlethelyiség ahova belépve kicsit hangulatosabbá válik az egész. Visszaköszön a dekorációban a zsiráf, masszív olasz maffiózó napszemüveget és egy lángost kapott. A falon leginkább egy étlap található, illetve pár zsiráfos falfestés.

A strandokkal szemben itt nem csaj sajtos és/vagy tejfölös verziók léteznek, sokkal színesebb a paletta. Virslis, tonhalas, tzatzikis is kérhető akár, de én egoista módon maradtam a betyár összeállításnál. Az étlap alján látható Fradi lángos leírását kicsit kételkedve fogadom, miszerint annyi feltétet rakna rá amennyit akarunk. Lehet bennem van zárlat, de ilyenkor azonnal átvillan az agyamon, hogy kérek rá mindent és olyan lesz akár egy felhőkarcoló, persze lángos alappal. Visszatérve a betyárhoz, a feltétek a következőek: paprikás szalámi, kolbász, bacon-szalonna (étlapról másolva, amúgy nekünk is fura), pfefferoni, paprika, sajt, tejföl és paradicsom. Jelentősen túllépte az alap lángos korlátait, ez sokkal inkább már a deluxe változat.

A nyár közeledtével a benti hőmérséklet szerintem simán 30 fok felett van, így inkább az utcán található 3 fős asztalhoz vagy a padhoz érdemes kiülni, mivel bent tényleg szaunát megszégyenítő körülmények uralkodnak.

Esztétikai megjelenés: A lángost egy műanyagtálcán nyújtják át, ahol természetesen jelen van a nélkülözhetetlen zsírpapír és papírtálca is. A tálca különleges tulajdonságokkal bír, kicsit olajos az alja, szóval egy alaposabb mosogatást elbírt volna. A lángos viszont brutál jól mutat, szép nagy kör alakú, nincsen rajta sehol sem hatalmas kitüremkedés. A sajt került rá utoljára emiatt kicsit elfedi az alatta lévő feltéteket, de azért kis elemzéssel minden felismerhető. A lilahagyma nincs a feltétek között viszont van rajta, lehet az is hozzá jár ha “fokhagymás alap lehet?” kérdésre igennel válaszolunk. Paprika, paradicsom ezek mind jól kivehetőek, viszont a hús front egészen meghúzódik az alsóbb szinteken. A tészta maga aranybarnára sült és a legjobb benne, hogy nem tocsog nyakig az olajban, hanem hagyták rendesen lecsepegni. A tejföl finoman a széleinél van jelen, elnézve igazi nehézbombázó kaja.

Pont: 9/10

Ízvilág: A tészta nagyon jó, finom ropogós és tényleg nem olajos ami aranyat ér ha nem akarjuk magunkat fülig összekenni. A tejfölös alap leginkább a széleinél érződik, origója felé inkább a zöldségek dominálnak. A paprikás szalámi szépen átjárja az egészet és színre is szépen átszínez mindent amihez hozzáér. A hagymával nem vicceltek, ilyen állapotban nem mondanám randkikompatibilisnek a leheletem, sokkal inkább az a szint amikor hirtelen egy egész metrókocsi kiürül amibe mi pont bedobbanunk. A húsokból én a bacont nem éreztem és jobban visszasakkozva talán nem is láttam rajta. Csípősségéből sokat a polcon hagyott a lángos, számomra ez nagyon minimális, ennél sokkal erősebb paprikákkal kellene dolgozni, akár jalapenoval, ne adj Isten habaneroval az extrém kalandoroknak. A sajt kellemes, ránézésre parmezánnak hittem, de íze alapján inkább sima trapista talán. Összességében egy nehéz, laktató összeállítás ez a betyár. Pár ponton lehetne csiszolni a gyémánton, de így is aláz sok strandos próbálkozást.

Pont: 8/10


Mennyiség: A képen talán annyira nem érzékelhető, de a valóságban igenis nagy lapaj dög a lángos. Átmérőjét nem mértem le, de szerintem egy 24-25 centi gond nélkül megvan ami ugyebár majdnemhogy pizza is lehetne. A feltéteknél többségben vannak a húsmentes hozzávalók, egy betyárnál talán ez nem túl jó pont, mivel kevés vega betyár volt a történelem folyamán. Akárhogy nézzük nem egy kimondottan könnyed, szellős, könnyen emészthető étel, sokkal inkább olyan amit jó érzés szétcsapatni egy sörrel vagy egy pálinkával. A tészta sehol nem szakadt magától, nem arról van szó, hogy egy átlagos mennyiséget osztottak el háromszor akkora felületre, mint az átlag. Összességében nálam megvan laza 4 órás adag, de ha hozzászámolom az utána érkező 3-4 korsó sört akkor bőven több is lehetne. Egyetlen ponton változtatnék, a hús mennyiségén, kicsit betyárosabban adagolnám.

Pont: 9/10

Ár/érték: A lángosok 450-nél indulnak és 990-nél érnek véget. A betyár 800 ami nem brutális szerintem, főleg ha azt nézzük, hogy a Balanton partjánál ennyiért kapjuk kb. a sajtos-tejfölös kiadásokat. A Fradis lehetőség vadul csiklandozza fantáziámat, lehet arra még egyszer benevezek a közeljövőben. Van lángburger is, ami kép alapján annyit jelent, hogy a bucit lángossal helyettesítik, érdekes koncepció. A másik amin jót derültem, hogy árulnak egyszer használatos fogkefét 200 forinttért, de szerintem ezzel sem tudtam volna elnyomni a hagyma bukémat ami hosszú órákkal később is visszaköszönt. Külön piros pont a minden lángos mellé csatolt kéztisztító kendőnek, apróságnak tűnhet, de hatalmas segítség abban, hogy eltüntessük a kezünkön lévő vékony olajréteget, amit ugyebár simán szalvétával nem igazán lehet elvarázsolni. Pár apró finomhangolás és szerintem tökéletes lesz a Vadzsiráf Lángosmágus prezentációja. Második esélyt mindenképpen tervezek még idén nyáron, de még nem tudom, hogy mi a célpont.

Pont: 8/10

(ha szeretnéd tudni, hogy pontosan hol szolgál ki a Vadzsiráf akkor KLIKK IDE és megmutatjuk!)