Select Page

Vegan Love – Édesburgonyás & Quinoa burger, Vegan Chili Dog

Szerző: | 2016. ápr. 6. | Vega/Vegán

3 évvel ezelőtt sokan kissé furcsán néztek a Magic Burger csapatára, mikor a XI. kerület nem éppen legfrekventáltabb pontjára költöztek át. Kiderült azóta, hogy ez bizony igencsak nyerő ötlet volt. Ismét egy egészen meghökkentő lépést tettek, mivel nyitottak egy új helyet a városban, de bizony vegán szellemiségben megalkotva azt, azaz szakítottak a hússal és mindennel, aminek köze van az állatokhoz, amivel ezelőtt hosszú évekig dolgoztak.

Anno már kísérleteztek a vega burgerrel, amikor sajttal helyettesítették a burger lelkeként szolgáló húspogácsát. Ezt a vonalat fogták és fejlesztették tovább, de sokkal durvább szinten. A hús mellett, például még a tej alapú sajtok is parkoló pályára kerültek.

XI. kerület megmaradt, viszont most jelentősen közelebb merészkedtek a dzsungelhez. Egészen pontosan a Bartók Béla út 9. szám alatt találni az üzletet, egészen közel a Gellért térhez. Nem egy gigantikus hodály, bent körülbelül 30 fő fér el, de a napsütés megjelenésével, majd az elkészülő terasz úgyis kedveltebb lesz.

saláta keverőpult

saláta keverőpult

A burger maradt fókuszban, mivel összesen hat különböző variáció került kezdetben az étlapra. A street food oldalt a hot-dog is erősíti, de további érdekességet a salátás pult is nyújt, ennél kedvünkre tölthetjük dobozunkat meg a fellelhető alapanyagokból, csupán a pikszis méretét kell eldöntenünk és ez alapján fizetnünk, semmit nem kell mérlegelni utólag.

Vegan Chili Dog – tönkölykiflibe csempészett tofuvirsli, amire jön egy chilis szójaragu, szójatejföl, cheddar „sajt” és az egész megszórva korianderrel

Kinézetre esélytelen lenne megmondani, hogy ez vegán verzió, tökéletesen elmenne egy hagyományos kiadásnak is. Kóstolásnál jön a nagyobb meglepetés, mert a virsli fűszerezése kifejezetten jól hozza a húsos virsliknél tapasztalt élményt, egyedül állagán érezni, hogy kicsit más, picivel krémesebb az egész. A chilis szójaragu kacérkodik csak, erőssége nincsen eltúlozva, de akinek ez sok lenne, a rajta lévő tejföllel le tudja hűteni magát.

hot-dog

hot-dog

A koriander frissít a végén, megébreszt egy másodperc alatt minket a kifejezetten erős ízvilága. Adagra bőséges, mindenből szinte csurig vagyunk pakolva, súlyra is érezhetően nagy adagról van szó. Azzal viszont, hogy nincsen benne hús, könnyebben emészthető és nem érezzük a tipikus megültető, kaja kómás érzést elfogyasztása után.

Quinoa burger – tönkölyös buci, shitake gombás quinoa pogácsa, snidlinges „krémsajt”, csicseri omlett, wasabis coleslaw, mungóbabcsíra és madársaláta

Igen, burger a neve és hús nélkül van, ez sokak szemében biztos megosztó lesz, de ez van. A buci teteje rendesen magokkal szórt, de így legalább egészen kontrasztos látványt nyújt. A shitake pogácsa lehetne egy well done átsütött húspogácsa is látványra, kifejezetten megtévesztő ez is. A wasabis coleslaw utalja igazán a terepet, jókora réteg került bele.

gomba pogácsával

gomba pogácsával

Kóstolásnál a gomba szintén meglepő, nem mondom persze, hogy marhahús íze lenne, de vannak pillanatok, amikor közel húz hozzá. Állagra más, sokkal omlósabb és hamarabb olvad meg szánkban, mint a hús, illetve a szaftosság is jelentősen visszafogottabb. A wasabi nem emberkedik benne, ez nem marja szét az arcunkat, lágyan dolgozik nagyon a burgerben.

Édesburgonyás burger – sült cukkini, céklás tormakrém, retekcsíra, cheddar „sajt”, paradicsom, madársaláta és bazsalikomos háziketchup, és persze édesburgonya pogácsa a hús helyére

Harsány színek, millió árnyalatban, alighanem a mezőny legszínesebb egyénisége. Ellenben ránézésre erre nem lehetne azt mondani, hogy lehetne hússal szerelt is, ebbe nem jutott olyan árnyalat, ami megtévesztené a szakavatatlan szemeket.  A buci szokásos, viszont a maradék tényleg nagyon színes.

tarka

tarka

Kóstolásnál a rejtőző céklás tormakrém robban elsőnek, a cékla a színt adja hozzá, a torma viszont az ízeket. Nem fogja légutakinkat kipucolni, nem fogunk fejet csóválva rángatózni felett, annyira nem erős, de jellegzetes íze minden egyes falatnál kiérezhető. A paradicsom szintén dominál, a ketchup meglepően „tisztán” ketchupos. A csíra friss, ezt például tökéletesen el tudnám képzelni húsos burgerekbe átültetve is.

smoothie, gojival tarkítva

smoothie, gojival tarkítva

Összességében meglepett, hogy bizony hús nélkül is lehet nagyon jókat enni. Egyik fogás után sem érződik a megülés, sokkal könnyebben dolgozik vele szervezetünk. Adagra mindegyik kitesz magáért, nem igazán tudnám duplázni hirtelenjében egyik fogást sem. Árban körülbelül a burgerek 2000 forint körül vannak, ami erősen függ a pontos összeállítástól.

Próbálnak minél több hozzávalót bio forrásból beszerezni, de mindent sajnos nem tudnak még megoldani. Viszont a nagy hiedelemmel ők totálisan szembe mennek, a burger bizony lehet kifejezetten egészséges kaja is. Az étterem maga nem gluténmentes, viszont a bucik, kiflik igen. A következő tesztel, ami kifejezetten egy fogásra fog irányulni, várok kicsit, hadd lakja be magát a közönség és a csapat is addig.

Esztétika

Ízvilág

Mennyiség

Ár/érték