Select Page

Vegan Love – Jucy lucy

Szerző: | 2016. nov. 14. | Vega/Vegán

A szaftos burgerek egyik nagy királya a jucy lucy kategória, ami annyit tesz, hogy sajttal töltik a pogácsa közepét, mely sütés közben folyósra olvad abban. Ezt a kategóriát megvalósítani a vegán vonalon, bizony bődületes kihívás lehet. Pont a legszaftosabb elemeket kell cserélni, azaz szinte az egésznek a lelkét. A bő fél évvel ezelőtt nyitott vegán street food zarándokhely, a Vegan Love megpróbálkozott vele. 

Az idei nyár elején rendezett Vegan Food feszten debütált a burger, ami azonnal kiérdemelte a fesztivál kedvence díjat, így valahol érthető, hogy azóta állandó jelleggel szerepel az étlapon. Az elképzelés ugyanaz, mint a húsos verziók esetében, csak az alapanyagok térnek el.

Jucy lucy burger – cukkinis babos pogácsa, ami vegán cheddar “sajttal” van töltve, csemegeuborka, friss paradicsom, lilahagyma, madársaláta és burger szósz

Katonásan egyben van a burger, aminek oldala olyan, mintha satuval fogták volna egyenesre. Az alján látható babos pogácsa színre megtévesztően hajaz a húsra, közelebbről látni csak állagán igazán, hogy miről is van szó. Utána érkezik az uborka-paradicsom-hagyma mesterhármasa, amire végül ráöntik a burger szószt. Ezt zárja a madársaláta és meg is vagyunk.

Vegán jucy lucy

Vegán jucy lucy

A zsemle textúrája és íze tökéletes. Légiesen könnyű, a tetejére szórt magok pedig vagányul ropogóssá varázsolják a tetejét. Mindkét oldal belső fele egy pillanatig pirítva lett, így jobban ellenáll a munkásököl szorításának is. A buci nem száraz, nem akar szétmállani, és nem fog megfojtani minket. Pillanatig érezni rajta egy kis kukoricás beütést, de lehet csak megtéveszt, akárhogy is, ez érdekes benne.

madársaláta fedés

madársaláta fedés

Érződik rajta, hogy a pogácsa töltve van? Igen, mivel ahogy ahhoz a részhez jutunk érezzük az extraként beletöltött krémesebb álagot, ami bab ízvilága mellett remekül érezhető. Kísértetiesen hasonlít arra, mintha valódi sajt folyna ki belőle? Igen, tényleg megtévesztő, ami ízére, állagára és színére is igaz. Eléri-e a klasszikus jucy lucy hatást? Nem, de egy vegán esetében kár is 100%-ig egyező élményt remélni. A vegán burgerek között viszont valóban “szaftosabb” hatást vált ki szánkban.

vegan love

vegan love

Összességben egy friss burgert kapunk, amiben az ízek pazarul harmonizálnak. A burgerszósz zseniális, amiből bőven raknak is bele, talán ezzel is kicsit elősegítve a gitárosabb burger élményét. Érezhető, hogy a hús nem telít minket percek alatt, az egész burger sokkal könnyedebb mégis jól lakunk vele. Zöldségek közül az uborka ebben a legtutibb, íze sokáig frissít szánkban. Félbevágni nem egyszerű, főleg, ha a fa evőeszközökkel próbálkozunk, azok bizony nem erre lettek kitalálva. Viszont megéri a harcot, mivel így belelátunk a pogácsa belsejébe.

a minél lehet egy bot is élesebb

aminél lehet egy bankkártya is élesebb

Adagra jó, de a biztonság kedvéért legközelebb egy körettel megbolondítom az egészet. Árban a Jucy lucy burgerük 1790 forint, ami egészen elfogadható. Az utolsó látogatásom óta eltelt fél év alatt sikerült belakniuk a helyet, megjelent például szelektív szemétgyűjtő, rendelés jelzőrendszer is telepítésre került, szóval mondhatni elérte a 100%-os szintet az üzlet. Esti órákban nem kis nyüzsgésre lehet számítani, ilyenkor jobb, ha beszélünk Fortunával, hogy intézzen ülőhelyet, vagy marad az elvitel.

Vegan Love – 1114, Budapest, Bartók Béla út 9. – Facebook

Esztétika

Ízvilág

Mennyiség

Ár/érték