Select Page

Vintage Garden – Sajtos marhaburger

Vintage Garden – Sajtos marhaburger

A Vintage mánia fénykorát éli már Magyarországon is. Sokan egyből a retróra asszociálnak belőle, de valójában az 1920 és 1960-as évek közötti időszak jellegzetes stílusjegyeit jelenti, legyen az öltözködésre vagy akár bútorra lefordítva. Idehaza szinte egyszerre robbant be a csináld magad őrülettel, így minden adott volt a nagy bummhoz.

A Vintage Garden tökéletes ellenpéldája a városban jelenleg szintén hódító romkocsma trendnek. Igaz az étterem minden pontjában a bő 80 évvel ezelőtti divatot követi, de olyan minőségben teszi mindezt, amit rengeteg egyéb étterem megirigyelne a városban. Tökéletesen átgondolt kialakítás és berendezés valljuk, be sokkal több munkát igényel egy ilyen, mint egy lelakott udvarba bedobni 70 darab kiszuperált iskolaszéket.

A pincérek egytől-egyig férfiak voltak ott tartózkodásom alatt és itt egyből lejött, hogy ezt a helyet elsősorban a női vendégsereg számára nyitották. Legtöbbjük nagyjából a kifutóról érkezhetett vagy éppen macho képzőből. Az étlapon több különböző fogást találni, levesek, tészták, főételek, de van egy Burgeres rovat is ami számomra tökéletesen meg is felel. Az itallapon van sör is, de úgy éreztem itt ezt nem kéne, inkább legyen egy limonádé…

Esztétikai megjelenés: Egy téglalap alakú tányéron érkezik a burger nem teljesen összeszerelve, ami annyit jelent csupán, hogy fedelét nem teszik rá. A köretként felszolgált hasábburgonya egy zsírpapírral kibélelt bádogvödörben érkezik, de ezen is érződik, hogy egy pillanatig nem engedtek a minőségből. A húspogácsára varázslatosan egyenletesen sikerült a színe alapján vélhetően cheddar sajtot ráolvasztani. A pogácsa látszik, hogy jó laza szerkezetű nincsen agyondöngölve. Alatta egy méretes paradicsomkarika lapul, amit szerintem coleslaw saláta követ, de 100%-ig nem mernék rá mérget venni. A sort végül egy salátalevél zárja, ami szinte tökéletesen egy ekkora méretű bucihoz lett szabva. A buci felső fele pirítás során kapott egy vékony réteg vajat, ami remekül beleolvadt. Összességében egy szépen összerakott burger, de a hely hangulatából kifolyólag megerőszakoltam elmém és késsel, villával álltam neki. A férfiönbecsülésem a limonádéval még kapott egy pofont, nekem a virág beletűzve már kicsit sok, ezt inkább kizárólag a női vendégeknél alkalmaznám.

Pont: 9/10

Ízvilág: A buci puha és ízre picit édesebb, mint az átlag, de egy ilyen helyen talán így is kell előadni. A húspogácsa enyhén fűszerezett, textúrája pedig az egyből szétolvasd a szánkban kategóriába sorolandó. A sajt remekül tartja össze az egészet nélküle alighanem hamar szétesne. A sajt enyhén fanyar, de remekül harmonizál a hússal. A paradicsom frissít egyet az összhatáson, amit az alsó szekcióban található saláta tovább erősít. Enyhén majonézes ízével nagyjából kipipálhatjuk a szósz részt is. A köret alapból sem sót vagy fűszert nem hordoz hátán, az asztalon lévő sóval ezen javíthatunk, de én egy picit pikánsabb fűszerkeverékkel jobban el tudnám képzelni. A limonádé a virág eltávolítása után ffi egyedek számára is fogyaszthatóvá válik, de picit talán túl édeskés. Cserébe viszont telepakolják friss gyümölccsel, ami nagy piros pont.

Pont: 8/10


Mennyiség: A burger húspogácsája olyan 13-15 dkg közé tehető szerintem vannak, akik ezt a mennyiséget kisebb térfogattal prezentálják, de ott nincsen meg ahogy a tiszta marhahús íz szint elolvad szánkban. A sajt tökéletesen elég ennyi teljesen befedi a pogácsát. A buci mivel szellős nem nehéz fogyasztani és nem is leszünk csurig tőle. A coleslaw rétegből egy kanállal lehetne több és akkor tökéletesen harmonizálna az egész. A körettel nem spóroltak becsülettel telerakták a kis vödrömet. Az egészet elfogyasztva kellemesen jól laktam, de azért egy kis hely maradt a “szeret rekeszemben” amit a falon illetve polcokon lévő 31 ezer “LOVE” felirattal sikerült is megtöltenem.

Pont: 8/10

Ár/érték: Merőben más hangulatot varázsol vendégei elé a Vintage Garden, mint eddig bármi más a városban. Ide leginkább szívünk választottjával fogunk eljönni és nem pedig a haverokkal egyet sörözni ez egészen biztos. Férfi létemre (nem szoktam általában sírni a naplementén) nekem kicsit már túlzottan áradt minden irányból a szeretet, de nem hiába volt döntő többségben a női vendég a teraszon. A burger körettel együtt 1990 forint, ami egy erős középkategória, a hely minőségéből kifolyólag nem mondanám soknak. A részletekre olyan szinten figyelnek, hogy a számlát is egy igazi vintage dobozkában kapjuk. A szendvics finom, de olyan extra dolgot nem rejt magában, mint például mondjuk levendula lekvár. Az étterem úszik a virágokban minden asztalon, sarkon és szögleten találunk belőle, igazi leányálom szerű világot fest elénk.

Pont: 8/10

(ha szeretnéd tudni merre van a provence-i levendulamezők hangulatát megidéző étterem KLIKK IDE és megmutatjuk térképen!)