Select Page

Vizeletből sört? Igen, lehetséges!

Szerző: | 2016. Júl. 29. | nemteszt

Akik nem vetik meg sört tudják, hogy milyen pazarló érzésnek tűnik, mikor beindul a gátszakadás és folyamatosan csak üríteni járunk minden 10. percben. Igaz, ehhez ilyenkor megvan egy kellemes tudatmódosult állapot is, ami elősegíti azokat a gondolatokat, melyek arra irányulnak, hogy mégis miként lehetne ezt a sok folyadékot felhasználni. 

Annyira talán nem meglepő, hogy a belga Gent egyetemen pattant ki pár lelkes diák fejéből egy masina ötlete, ami a vizeletet átalakítja iható vízzé. Napfény segítségével felforralja az összegyűlt mennyiséget, ami párologni kezd. Ezt a párát egy membránon vezetik át, ami megszűri a káros elemeket. Ezután iható víz és némi melléktermék marad hátra csupán.

Előtte/utána

Előtte/utána

A tesztet egy helyi zenei fesztiválon végezték, ahol közel 1000 liter iható vizet sikerült előállítani a begyűjtött vizeletből. Ezt a vizet felhasználva sört készítenek, aminek stílusosan a Sewer Brewer nevet adták. A két folyamatot kell csak egyesíteni és létrejön az emberiség leghasznosabb szerkezete, ez nem vitás.

A hozzájárulás nemes folyamata

A hozzájárulás nemes folyamata

Az ötletgazdák elsősorban azért inkább arra szeretnék felhasználni az eszközt, hogy az ivóvízben szegény helyeket tudják ellátni iható vízzel. Bevásárlóközpontok, sport központok, repterek és nagyobb forgalmú helyeken szeretnék használni. Kis hazánkban is van pár ellátó egység, ami garantáltan nagyobb “forgalmat” jelentene ilyen téren, mint egy kisebb reptér mondjuk.