Select Page

Wienerwald – Wienerwald original burger

Wienerwald – Wienerwald original burger

A burger sokak szerint, akkor az igazi, ha marhahús van benne. Ezzel lehet vitatkozni is, meg nem is. Az osztrák Wienerwald étteremlánc mely immár 60 éve használ csirkét ételei elkészítéséhez. Pár hónapja már, hogy az Astoriánál is üzemel egy éttermük, ami előtte volt már pékség, sőt kaszinó is, ahol még jómagam is megfordultam egy-két szerencsevadászabb estémen.

Belépve az üzletbe egy steril orvosi rendelő hangulata érint meg, melynek hátuljában sütőben pörögnek a csirkék, míg a pultnál melegen tartó alatt van pár csirkelakatrész. A falon van jó pár tányér, ami a rendelő után egy vadászház hangulatát is becsempészi szívünkbe. Burgerért érkeztem, nem tudott eltántorítani a tény, hogy itt csak csirkés kiadást fogok tudni levadászni. Öt különböző variáció, de nekem valamiért a névadó burger tetszett leginkább. Részletes leírásért, hogy mik alkotják az egyes szendvicseket érdemes megkérdezni az eladókat, étlapon én nem láttam semmi részletezőt.

Wienerwald original burger – ízletes csirkehúspogácsa, szezámos zsemlében, eredeti Wienerwald hamburgerszósszal, cheddar sajttal, paradicsommal, hagymával jégsaláta ágyon

Átlagos burgernek tűnik a fenti alapján, annyi eltéréssel, hogy marha helyett csirkét tesznek bele húsként. Lehetőség van menüben kérni, azon belül is kétfajta mérettel. Alakóvás végett kizárólag a kisebb kiadás jöhet szóba, ami egy 0,33-as üdítőt és egy kis adag hasábburgonyát tartalmaz.

Esztétikai megjelenés: A tálalással minden rendben, rendes tányéron érkezik a burger, ami még helyszíni fogyasztás esetén is megkapja a papírköntösét. A burgonya szokásos kis tasakban, míg az üdítő a saját dobozásban érkezik. Környezettudatosság is megvan, mivel a szalvéta újrahasznosított papírból készült. Kicsomagolás után meg is látjuk a szokványos szezámos ipari bucit, ilyet bármelyik multi burgeresnél lőhetünk. A látványtól nem ültem a szék mellé, egészen steril, akár a belső dizájn. Oldalról látszik a jégsaláta és a pár gerezd lilahagyma, de a többi felkutatásához nem ért kicsit szétszerelni a szendvicset. A húst valami zseniális módszerrel olyan szabályosra formázták, hogy csak tapsolni tudok felette. A sajt már kevésbé guszta, semmi olvadásnyom, olyan akár, amit éppen kikaptunk a fóliacsomagolásból. Az eredeti Wienerwald szószuk pedig mindezek alatt rejtőzik. A felső része a bucinak szintén kapott egy kis szósz és zöldet és itt ki is fújt a produkció. A zsemle pirítva lett ez látszik rajta, szépen szabályosan.

Pont: 6/10

Ízvilág: A buci szokásos, sok íze nincsen sokat kár tőle várni. A húspogácsában találunk rendesen zöldfűszert, ami egy halovány ízvilágot képes adni neki, de a csirke hús maga, hát nem túl ízletes. Nagyon ezen se kell meglepődni, önmagában sokra nem képes. A sajt átlagos, de sokkal jobb lenne, ha meleg lenne és némileg olvadt. A szósz hirtelen sok mindenhez hasonlít számomra. Kicsit még a BigMac szószt is megtapogatja, de annál kicsit majonézesebb és fűszeresebb. Lényegében a szósz szerintem egészen kellemes. A zöldségek közül a lilahagyma laza tömeggyilkos is lehetne, egészen erős és ha ezt szánk kíséretében emberek közé visszük, akkor ott biztos lesznek áldozatok. A köret viszont pazar, frissen kisütött rendesen megborítva fűszersóval, ez egészen pozitív élmény. Állagra jó ropogós, olajban nem úszik, ezt lehetne másolni.

Pont: 5/10


Mennyiség: Különösebb részletes leírást arról, hogy melyik hozzávaló milyen mennyiségben van jelen, nem találtam. A húspogácsa jó indulattal 12 dkg, de inkább szerintem a 10-es értékhez húzhat. Az egész értelmesen át van gondolva, pár évük azért volt a kísérletezésre. Azt nem állítom, hogy egy ilyen szendvicstől nagyon attól kellene rettegni, hogy bélfalunk egyszerűen szétrobban, két darab ebből már kezdi megközelíteni a rendes ebédnek való mennyiséget egy átlagos felnőtt férfi számára. Menüben nyerünk a körettel és az üdítővel jó pár kalóriát, melyek segítenek a telítettebb érzés megélésében.

Pont: 7/10

Ár/érték: A csirkés burger dolog nem hiszem, hogy képes lenne meghódítani az univerzumot, a burger azért legyen marhából inkább. Ennek ellenére nagyon sok burgerező tart legalább egy csirkés verziót étlapján, mert némi kereslet azért van rá. Engem a Wienerwald valahogy nem érintett meg, hiányzik belőle egy íz, ami viszi a hátán az egészet és nem lilahagymának hívják, mert akkor ehetnék zsírosdeszkát is inkább. A burgerek önmagukban 990 forintot jelentenek, ami tényleg olcsónak számít, bár csodát nem is kapunk érte. Menüsítve a kisebb szereléssel 1490-ig emelkedik a számla, ez így már járhatóbb megoldás, mint önmagában egyetlen szendvics. Egyelőre nem érzem a kényszert magamban, hogy újra betámadjam a helyet.

Pont: 6/10