Select Page

Wikinger Bisztró – Balkán Burger

Wikinger Bisztró – Balkán Burger

Nemrégiben azon kaptam magam, hogy nagyon régóta nem ettem rendes hamburgert. Na nem direktben ezért jutottam végül a Wikinger nevű helyre, volt a történetben egy kis csavar is.

Eredeti terveim szerint a Bajor sörözőt céloztam meg, hogy csillapítsam burgeréhségem, de ott sajnos előre nem várt problémába ütköztem, mely a következő szavak kíséretében érkezett egyenesen az arcomba: „burgerre egy 50-60 percet biztos kell várni”. Szomorú voltam, de már nem akartam teljesen kukába dobni az egész tervet, ezért egy gyors terepfelmérés után be is vetettem magam a Wikinger Bisztróba, hogy legalább akkor legyen hamburger.

Jártam korábban már párszor a helyen, sosem voltam teljesen lenyűgözve, de gondoltam épp itt lenne már az ideje ennek is. Eléggé tömve volt a hely, amit jó előjelként fogtam fel, úgyhogy engedélyt is kértem egy középkorú férfitól, hadd társuljak mellé egy könnyed fél órára. Fene se gondolta még ekkor, hogy egy kisebb családi viszályban találom magam percek múlva.

Balkán Burger – Buci, tzatziki, salátalevél, marhahúspogácsa, ajvárszósz, lilahagyma, paradicsom

„Valószínűleg a város legjobb burgere” – ebbe a magabiztos szövegbe botlottam a honlapjukon. Olvasóinknak, akik jártasak a söritalok fogyasztásában, bizonyára nem cseng teljesen idegenül, ugyanis a Carlsberg szlogenje eléggé hasonló. Hát lássuk, mit is tud.

Esztétikai megjelenés: Első pillantásra is látszik, hogy ők bizony nem követik a trendeket, sokkal inkább a saját elképzeléseiket. Manapság a legtöbb helyen a kisebb alapterületű bucikkal operálnak, melyek inkább a gravitációval ellentétes irányba törekednek, az én burgerem viszont, behódolva a tömegvonzásnak, inkább csak úgy kényelmesen elterebélyesedett. Nincs is ezzel semmi gond. Egy-két kósza szezámmag a bucin, ami inkább a világosabb vonalat erősíti. Gyors ellenőrzés után örömmel állapítottam meg, hogy minden alapanyag a helyén. A két szósznak hála, nem kell attól tartanunk, hogy száraz lesz a burger. A tzatziki alulról, az ajvár pedig felülről nyújt védelmet a húsnak. A látvánnyal semmi gond, még akkor sem, ha nem a divatos, kicsi de magas burgert toltak elém. Bár ez a fajta műanyagkosár sosem lesz a barátom. Maximum, ha a 66-os állok meg egy jó marhaburgerre.

Pont: 8/10

Ízvilág: Balkán burger. Mit is vár egy ilyentől az ember? Akárki, akármit mond, biztos hogy gondolatainkban ezzel egy időben megjelenik pár csevap, vagy egy kiadós pljeskavica. Én is valami ilyesmire készültem. A hús rendben volt, talán a fűszerezése nem volt olyan intenzív, mint említett „kollégáinak”, de ízre jó volt. Az egyetlen gond az volt vele, hogy hideg volt. Szó szerint. Elég meglepő élmény volt, olyan mintha már egy órája elkészítették volna. Persze ehhez nagyban hozzájárul az is, hogy gyakorlatilag az egyetlen meleg alkotóeleme a burgernek, de így sem tudtam őszintén örülni ennek. Ezt a hőmérsékleti anomáliát még a buci pirítása sem tudta ellensúlyozni. Szintén nem a pozitív oldalt erősíti a bőséges, ámde ízetlen paradicsom jelenléte. Persze tudom, így január közepén nehéz ennél jobbat virítani. Ha egy picit bátrabban nyúltak volna só felé, kevésbé hatott volna ízetlennek az egész. Ez utóbbit a krumpliról is hiányoltam, mely teljesen bolti volt. Kaptam egy kicsi csomag ketchupot is a menühöz, melyet így kénytelen voltam bevetni, pedig az elején még értetlenül álltam az egész felett, hogy „erre aztán mi szükség van?!”. Hát volt rá szükség.

Pont: 5/10


Mennyiség: Az egész menü méretével elégedett voltam. Kaptam elegendő krumplit, melyet teljes nyugalomban tudtam minden falathoz adagolni, még így is maradt a végére, pár klasszikus krumpli-ketchuppal falat. Az alkatrészeket külön-külön vizsgálva sem lehetett okom panaszra. Sőt, talán egy keveset le is csíptem volna a paradicsom, tzatziki kombinációból. Ez biztosan a hőmérsékletnek is jót tett volna. Minden egybevetve simán kibírtam vele vacsoráig, anélkül, hogy bármilyen nasival kellett volna csalni.

Pont: 9/10

Ár/érték: A 25 perc ittlétem alatt, találkoztam pozitív és negatív dolgokkal egyaránt. Pozitív volt az extra gyors elkészülte a burgeremnek, a mennyiség, az ajvár és a hús barátsága. Szintén pozitív, hogy az egész menü került 1350 forintba, ami valljuk nem sok. Krumpli és újratölthető üdítő jár ezért. Viszont a negatív oldalon tűnik fel a teljes burger ízvilága. Persze csodákat ennyi pénzért nem kell várni, de azt viszont mindenképpen el lehetne, hogy ne legyen hideg a kajánk. Egészen kicsi változtatással sokkal jobb összhatást lehetne elérni, persze így is megfelelő alternatívája tud lenni például a szomszédos Mekiben árult burgereknek. Illetve gyorsak, mely fontos szempont lehet a környező irodistáknak is. Mindent egybevetve nem kell csodákat várni, de a „20 percem van, együnk valamit gyorsan” típusú evések alkalmával vállalható.

Pont: 7/10

Ja, a családi perpatvar egymás könnyed lehülyézése, és egy-egy elszívott cigi után végül békével ért véget. Apa és fia együtt távozott.

(Ha hirtelen nem tudnád merre is keresd a Wikinger Bisztrót akkor KLIKK IDE!)